Sankarimatkailija hyppää Tukholmassa metroon ja suuntaa siirtolaisten asuttamiin lähiöihin. Matkalla hän pysähtyy myös muiden turistien suosimilla pysäkeillä, kuten Vanhassa kaupungissa. Hän löytää niistä uusia kiinnostavia tietoja, kuten miten vakoilijat toimivat Tukholmassa toisen maailmansodan aikaan.
Siirtolaislähiöt - kuten Rinkeby, Fittja ja Flemingsberg - kuulostavat jännittäviltä paikoilta, ja pian eron suomalaisiin peruslähiöihin huomaa: muslimien lähiöissä ei ole kaljakapakoita eikä humalaisia. Oluen sijasta kuppiloissa nautitaan kebabia ja baklavaa. Ekologisuutta arvostava sankarimatkailija pitää erityisesti siitä, että lähiöt on suunniteltu jalankulkijoille eikä autoille.
Matkailija sivistää itseään juhlissa ja festivaaleissa. Hän iloitsee löytäessään tietoa eksoottisista maista ruotsiksi. Hän shoppailee edullisesti varsinkin ruokakaupoissa. Muutenkin matkailu Tukholmassa on kulinaristin juhlaa. Matkailija herkuttelee turkkilaisella aamiaisella ja hakee päivälliseksi sushia. Illalla hän ahmii mongolialaisessa buffe-pöydässä ja suuntaa sitten englantilaiseen pubiin. Tiukan budjetin sankarimatkailija keittää iltateensä retkeilymajassa ja syö sen kanssa ruotsalaista uunijuustoa. Kun tee alkaa kyllästyttää, hän etsii afrikkalaisen salakapakan. Mikäli sankari viettää hieman enemmän aikaa Tukholmassa, hän suuntaa thai-kielen kurssille tai opettelee kiinalaista ruuanlaittoa.
* *
Kirjoitan matkaopasta monikulttuuriseen Tukholmaan. Se ilmestyy LIKEn Sankarimatkailijoiden sarjassa vuonna 2008. Kerron tässä blogissa kirjaprojektin etenemisestä ja laitan tähän matkapäiväkirjoja Tukholman reissuilta.
Toivon, että blogin lukijat auttavat minua matkaoppaan tekemisessä lähettämällä vinkkejä ja kertomalla omista kokemuksistaan. Kun matkaopas on ilmestynyt, tähän blogiin päivitetään sen tietoja ja lisätään uusia linkkejä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti